5 Ιουλ 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΡΥΖΙ Ή ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΕΝΕΣ


ΥΛΙΚΑ:

  • Ένα κοτόπουλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μουστάρδα 4-5 κουταλιές γλυκού
  • Λάδι ένα φλυτζανάκι καφέ
  • Σκόρδο 5-6 σκελίδες
  • Λαδόκολλα
  • Λεμόνι ένα
  • Κάρυ
  • Κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες ένα τέταρτο αυτού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Πλένουμε το κοτόπουλο από βραδύς και το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα - έξω.
  • Την άλλη μέρα ρίχνουμε στο μίξερ λάδι, μουστάρδα, σκόρδο και απλώνουμε το μείγμα με τα χέρια μέσα - έξω.
  • Προσθέτουμε κάρυ και χυμό λεμονιού από ένα λεμόνι. Βάζουμε μέσα του και τις ροδέλες του κρεμμυδιού.
  • Το τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα χωρίς να τρυπήσουμε το χαρτί.
  • Προτιμάμε το ρηχό ταψί αν θα το κάνουμε με ρύζι και το βαθύ αν θα το κάνουμε με πατάτες, διότι στο βαθύ θα ρίξουμε το έτοιμο ρύζι και θα βάλουμε το κοτόπουλο με το ζουμί του από πάνω ενώ τις πατάτες θα τις ρίξουμε απευθείας στο μεγάλο ταψί.
  • Μετά μια ώρα αφού βάλουμε το κοτόπουλο στον φούρνο, βάζουμε το ρύζι να βράσει και το κρατάμε μαζί με το ζουμί του.
  • Το ψήνουμε για 2 ώρες και ένα τέταρτο στους 175β. και μετά για άλλα τρία τέταρτα (45') στην ίδια θερμοκρασία αλλά ανοιχτό για να ροδίσει. Προσοχή να μην καεί σε αυτήν την τελευταία φάση. Εδώ βάζουμε και το βρασμένο ρύζι με τον ζωμό του, αλλά όχι όλον (μόνο τα 2/3 αυτού και το όλο το ζουμί από το κοτόπουλο φυσικά) καθώς την τελευταία φορά που το έκανα, δεν τον απορρόφησε όλον στα 45 αυτά λεπτά.
  • Αν επιλέξουμε πατάτες χοντροκομμένες, τότε τις βάζουμε στο φούρνο μια ώρα και 10-15 λεπτά μετά το κοτόπουλο (αφού τις πασαλείψουμε με τα χέρια με αλατοπίπερο, λαδάκι και σαφράν) και ακολουθούμε τους χρόνους του. Θα ψηθούν περίπου 105 λεπτά που μάλλον είναι αρκετά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου