5 Ιουλ 2011

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ ΜΕ ΞΗΡΗ Ή ΝΩΠΗ ΜΑΓΙΑ


ΥΛΙΚΑ:
  • Αλεύρι ολικής 900 γρ.
  • Μαγιά ξηρή 2 φακελάκια ή νωπή που είναι καλύτερη
  • Λάδι 50 γρ. (ή με το μάτι 2-3 δάχτυλα ποτηριού)
  • Νερό ζεστό ½ κιλό ή δυο κοινά ποτήρια
  • Σπόρια 2-3 γεμάτες χούφτες
  • Αλάτι 4 πρέζες
  • Ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή) 3 πρέζες ή μέλι στην ίδια ποσότητα
  • Λαδόκολλα
  • Σκόρδα 6 σκελίδες ψιλοκομμένες αν θέλουμε να το κάνουμε σκορδόψωμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ζεσταίνουμε το νερό.
  • Ρίχνουμε τα 400 γρ. από το αλεύρι σε μια γαβάθα και προσθέτουμε την μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη.
  • Ζυμώνουμε για κανα 20λεπτο πολύ καλά προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να σφίξει.
  • Ενδιάμεσα προσθέτουμε το λάδι και τα σπόρια (και τα σκόρδα αν θέλουμε) τα οποία και ζυμώνουμε κι αυτά μέχρι να μοιραστούν σωστά στην ζύμη.
  • Μπορούμε ακόμα και να μην το κάνουμε ζύμη αλλά να το αφήσουμε σχετικά ρευστό. Τότε το αποτέλεσμα θα είναι να φουσκώσει εντός φούρνου όπως τα κέικ!
  • Ξεκουράζουμε το ζυμάρι στον φούρνο στους 50 β. για μισή ή μια ώρα, ανάλογα τα κέφια και τον διαθέσιμο χρόνο μας.
  • Ετοιμάζουμε τις φόρμες βάζοντας λαδόκολλα (δεν τις λαδώνουμε αφού βάζουμε χαρτί).
  • Βγάζουμε το ζυμάρι και το βάζουμε στις φόρμες (το κόβουμε ανάλογα το μέγεθος της φόρμας). Δεν το χαράζουμε διότι θα σκάσει μόνο του σε κάποια σημεία και θα φαίνεται ωραίο.
  • Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΡΑ, την τελευταία φορά (19 Οκτ 2011) το έψησα στους 200 β. για μια ώρα χωρίς να ανοίξω τον φούρνο και το άφησα για άλλα 20 λεπτά σε σβηστό φούρνο... με ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
  • Αν το κάνουμε όπως το κέικ τότε ψήνουμε για μια ώρα και 20-30 λεπτά στους 175 β. και το κόβουμε με το μάτι για να μην μας καεί. Με αυτόν τον τρόπο το ψωμί μας θα γίνει αφράτο και θα διατηρήσει την υγρασία του για περισσότερες μέρες!
  • Σβήνουμε το φούρνο και, χωρίς να τον ανοίξουμε, αφήνουμε μέσα το ψωμί για άλλα 20 λεπτά να “πεθάνει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου