5 Ιουλ 2011

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ




ΥΛΙΚΑ:
  • Φασόλια ξερά στην ποσότητα που θέλουμε
  • Κρεμμύδι μισό σχετικά ψιλοκομμένο
  • Σέλινο αν υπάρχει
  • Καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο τύπου Κέρκυρας για να γίνουν πιο αρωματικά
  • Πιπεριά άκοφτη αν υπάρχει
  • Σκόρδο χοντροκομμένο
  • Αλάτι κατά προτίμηση χοντρό
  • Πιπέρι λίγο
  • Σάλτσα ντομάτας



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Τα φασόλια μούλιασμα από βραδύς σε κρύο νερό χωρίς αλάτι.
  • Την άλλη μέρα τα πλένουμε στο τρυπητό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ανάλογα τα φασόλια, κάπου μεταξύ μισής και μιας ώρας).
  • Ετοιμάζουμε κρεμμύδι, σκόρδα, σέλινο, καρότα.
  • Όταν μαλακώσουν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Βράζουμε νερό στον βραστήρα για να είμαστε έτοιμοι.
  • Στην άδεια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι ή το βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και λίγο μετά προσθέτουμε και το καρότο.
  • Όταν ολοκληρωθεί το τσιγάρισμα (σε 5 λεπτά περίπου) ρίχνουμε την σάλτσα και την αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση. Μετά προσθέτουμε το νερό και τα φασόλια, το σέλινο και την πιπεριά.
  • Κατεβάζουμε σταδιακά το μάτι ως το 5 με κλειστό καπάκι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Έχουμε το νου μας να μη σωθεί το νερό (προσθέτουμε κι άλλο αν χρειαστεί).
  • Όταν αρχίσουν να χυλώνουν είναι έτοιμα και τότε προσθέτουμε αλάτι και λίγο μετά (5') πιπέρι αφού δοκιμάσουμε με προσοχή για να μην μας φύγει. Ανακατεύουμε αργά και καλά. Αφήνουμε άλλα 5-10 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου