5 Νοε 2013

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ)


ΥΛΙΚΑ
  1. Κιμάς μοσχαρίσιος 800 - 900 γρ (κατά προτίμηση διπλοπερασμένος)
  2. Πληγούρι 250 ml, ψιλοκομμένο
  3. Αυγά 2, χτυπημένα
  4. Κρεμμύδι ξερό, ένα μεγάλο ψιλοκομμένο
  5. 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  6. Δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο, περίπου μια χουφτίτσα ή βασιλικό τριμμένο 3-4 πρέζες (την τελευταία φορά έβαλα κατά λάθος βασιλικό και η γεύση ήταν χάρμα)
  7. Λάδι, 2-3 κουταλιές σούπας
  8. Αλάτι 4-5 πρέζες και άλλες 3-4 στον πορεία αφού δοκιμάσουμε για να μην μας ξεφύγει
  9. Πιπέρι, μια δυο πρέζες
  10. Αλεύρι για το τηγάνισμα
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Το μυστικό είναι το πληγούρι που αντικαθιστά την τριμμένη φρυγανιά και δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα στους κεφτέδες και τους κάνει ξεχωριστούς και πεντανόστιμους.
  • Αρχικά, αν θέλουμε, μπορούμε να χτυπήσουμε το πληγούρι (στεγνό) στο μούλτι για να γίνει πιο ψιλό.
  • Μετά το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε 330 ml βραστό νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το νερό από το πληγούρι. Περίπου μισή ώρα και βάλε.
  • Μετά ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και ζυμώνουμε καλά το μείγμα μας.
  • Το αφήνουμε να ξεκουραστεί κανα μισάωρο και μετά πλάθουμε τους κεφτέδες μας.
  • Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ηλιέλαιο).
  • Εδώ μπορούμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα και να τους ψήσουμε στον φούρνο για πιο υγιεινή διατροφή. Και πιο νόστιμη κατά την γνώμη μου.
  • Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175β. για 35 με 45 λεπτά, αναλόγως πόσο ξεροψημένους τους θέλουμε. Περίπου στα μισά τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους γυρίζουμε προσεκτικά.
  • ΤΙΠ: Το λάδι το καίμε αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία αλλά κατά το τηγάνισμα κατεβάζουμε την ένταση. Η ποσοτητα του στο τηγάνι να φτάνει στα μισά των κεφτέδων, ώστε να χρειάζονται γύρισμα. Ανάλογα το λάδι, θα χρειαστούν πέντε με δέκα λεπτά τηγάνισμα για κάθε πλευρά.
Σωτήρης Καβασακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου