21 Νοε 2013

ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ:
  • Κριθαράκι για μανέστρα (και απλό να είναι δεν πειράζει) μισό κιλό
  • Κοτόπουλο χωρίς πέτσα σε όσες μερίδες θέλουμε (να χωράνε όμως στην κατσαρόλα)
  • Ελαιόλαδο 8-10 κουταλιές σούπας
  • Πουμαρό ολόκληρη ή μισή αν δεν θέλουμε πολύ κόκκινο το φαγητό μας
  • Σκόρδα 2-3 κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Κρεμμύδι ξερό, ένα μέτριο ολόκληρο άκοφτο
  • Δάφνη δυο φύλλα
  • Καρότα 2-3 καθαρισμένα αλλά άκοφτα
  • Αλάτι 7-8 πρέζες (τις οποίες θα ρίξουμε σταδιακά, δοκιμάζοντας
  • Πιπέρι μαύρο λίγο κατά προτίμηση φρεσκοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Από βραδύς πλένουμε το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε γερά με μπόλικο αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Την άλλη μέρα το βγάζουμε από το ψυγείο και το ξαναπλένουμε καλά.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κοτόπουλο για να το "θωρακίσουμε". Όταν κάψει η μια πλευρά του το γυρίζουμε προσεκτικά χωρίς να το τρυπήσουμε με μια ξύλινη σπάτουλα για να ροδίσει και από την άλλη.
  • Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το σκόρδο μόνο για 20-30 δευτερόλεπτα, ίσα να δώσει το άρωμά του.
  • Ρίχνουμε την σάλτσα και ανακατεύουμε αργά και προσεκτικά. Χαμηλώνουμε σταδιακά την φωτιά.
  • Βάζουμε νερό στον βραστήρα.
  • Μετά από πέντε λεπτά ρίχνουμε το βρασμένο νερό (μέχρι το μισό της κατσαρόλας) και τα υπόλοιπα υλικά (δάφνη, καρότα, κρεμμύδι). Ανεβάζουμε προσωρινά την φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει, Μετά χαμηλώνουμε στο μισό και λίγο παρακάτω, ίσα που να κοχλάζει.
  • Ρίχνουμε και 2-3 πρέζες αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Στο ένα τέταρτο με 20 λεπτά, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ξεχαστούμε και το αφήσουμε χωρίς συνεχές ανακάτεμα. Θα μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας!
  • Το κριθαράκι θα είναι έτοιμο σε 25 λεπτά περίπου (από την ώρα που θα το ρίξουμε στην κατσαρόλα).
  • Μέχρι τότε, προσέχουμε το νερό μας και έχουμε έτοιμη μια ποσότητα στον βραστήρα ώστε να προσθέσουμε αν χριεαστεί για να μην μας πήξει το φαγητό. Από μας εξαρτάται, πόσο σούπα ή πόσο χυλωμένη θέλουμε την μανέστα μας.
  • Τέλος, το υπόλοιπο αλάτι. Ρίχνουμε κατά διαστήματα, μια δυο πρέζες, ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ώστε να μην μας ξεφύγει και γίνει είτε ανάλατο, είτε αλμυρό!
  • Στο τέλος να μην ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε το κρεμμύδι και την δάφνη. Το καρότο μπορούμε να το αφήσουμε μέσα ή να το φάμε χωριστά.
  • Nα σημειώσω, τέλος, ότι η μανέστρα τρώγεται ζεστή την ώρα εκείνη, αλλιώς αν την αφήσουμε, το κριθαράκι θα τραβήξει το νερό και θα στεγνώσει το φαγητό μας, μετατρέποντάς το σε... γιουβέτσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου