7 Μαρ 2014

ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ

ΥΛΙΚΑ:
  • Αρνάκι ή κατσικάκι, 6-7 μερίδες (με ή χωρίς κόκκαλο, δεν έχει σημασία)
  • Ρύζι (εγώ έβαλα καρολίνα, αλλά και ό,τι άλλο να μπει οκ) 10 χούφτες γεμάτες
  • Καρότα, πέντε έξι μέτρια, κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • Κρεμμύδι ξερό, ένα μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο, δυο σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Λάδι, ηλιέλαιο για σωτάρισμα
  • Μαϊντανό, έξι εφτά κλωνάρια με το κλωνάρι, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κόκκινο γλυκό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Στη μεγάλη κατσαρόλα, σε κρύο νερό μέχρι επάνω, βάζουμε το κρέας και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα.
  • Δέκα λεπτά πριν το τέλος παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά και σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι, τα καρότα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το ρύζι και το σκόρδο για μερικά ακόμα λεπτά. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 β. χωρίς αέρα
  • Ρίχνουμε στον πάτο της γάστρας το μείγμα του τηγανιού και προσθέτουμε τον ζωμό του κρέατος μέχρι φτάσει ένα δάχτυλο πάνω από αυτό. Ρίχνουμε αλάτι, τρεις τέσσερις πρέζες, πιπέρι πολύ λίγο, κόκκινο πιπέρι μισό κουταλάκι και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε από πάνω το κρέας, το ψεκάζουμε με λίγο ηλιέλαιο και απλώνουμε από πάνω του τον μαϊντανό.
  • Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και στον φούρνο για 45 - 50 λεπτά.
  • Όταν έρθει η ώρα, κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα την γάστρα για άλλη μισή ώρα.
  • Βγάζουμε την γάστρα και την αφήνουμε έξω από το φούρνο, καπακωμένη, για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  • Λουκούμι!
  • Προσοχή, τον ζωμό που περίσσεψε δεν τον πετάμε, είναι πολύτιμος. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα κάποιες χούφτες ρύζι ή πληγούρι και σιγοβράζουμε για κανα 20λεπτο (και αφού το αφήσουμε μετά για άλλο ένα μισάωρο να ρουφήξει τα υγρά του) για να βγει ένα πιλάφι σούπερ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου