23 Ιουλ 2011

ΧΟΙΡΙΝΗ ΣΠΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ (ΜΕ ΡΥΖΙ Η ΠΑΤΑΤΕΣ Ή ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ)

ΥΛΙΚΑ:
  • Χοιρινή σπάλα, ολόκληρο κομμάτι περίπου 2 κιλά ή περισσότερο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λαδόκολλα
  • Σκόρδο 4-5 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • Κανέλα
  • Λεμόνια 2, το ένα καλά στυμμένο και το δεύτερο κομμένο στα 4
  • Κάρυ
  • Μοσχοκάρυδο
  • Δενδρολίβανο
  • Κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
  • Ρύζι ή πατάτες ανάλογες, ή κριθαράκι μεσαίο 250 γρ (για 4 μερίδες)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Από βραδύς κόβουμε το κρέας σε χοντρές φέτες αλλά χωρίς να το αποκολλήσουμε πλήρως
  • Αλατοπιπερώνουμε καλά και στα εσωτερικά του κοψίματος, το σκεπάζουμε με ζελατίνα και το βάζουμε στο ψυγείο
  • Την άλλη μέρα απλώνουμε το σκόρδο ανάμεσα στις κομμένες φέτες, ρίχνουμε δεντρολίβανο, κανέλα, κάρυ, μοσχοκάρυδο, σέλινο ή μαϊντανό
  • Ρίχνουμε αργά αργά το λεμόνι ώστε να πάει παντού
  • Απλώνουμε τις ροδέλες το κρεμμύδι
  • Το τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 β.
  • Ψήνουμε στους 175 β. για 3 ώρες
  • Τις χοντροκομμένες πατάτες τις βάζουμε στο ταψί 70 λεπτά μετά το κρέας και κατόπιν ακολουθούν τους χρόνους του. Για το κριθαράκι ακολουθεί ιδιαίτερη παράγραφος. Πάντως το βάζουμε στον φούρνο μισή ώρα πριν τελειώσει το πρώτο ψήσιμο.
  • Αν θα το κάνουμε με ρύζι, είναι η ώρα να βράσουμε το ρύζι
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο. Εδώ θα προσθέσουμε το βρασμένο μας ρύζι με όλο τον ζωμό του διότι θα τον ρουφήξει στο ψήσιμο.
  • Αφαιρούμε την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο (στους 175β.) για 15 - 20 λεπτά
  • Προσέχουμε να μην αρπάξει το κρέας και καεί
  • Αν δεν βιαζόμαστε ή αν έχουμε επιλέξει κριθαράκι το αφήνουμε στον κλειστό φούρνο για άλλη μισή ώρα να ρουφήξει το ζουμί του.


Κριθαράκι στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ:

  • Κριθαράκι μέτριο 250 γρ. ή περισσότερο (τα 250 γρ κάνουν 3-4 καλές μερίδες)
  • Λάδι ίσα να σκεπάζει το κρεμμύδι στο κατσαρολάκι
  • Πουμαρό μισή
  • Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο χέρι
  • Μια πιπεριά ψιλοκομμένη στο χέρι
  • Αλάτι 3-4 πρέζες
  • Πιπέρι μαύρο λίγο
  • Πιπέρι γλυκό μισό μικρό κουταλάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Λάδι στο κατσαρολάκι και σοτάρισμα ψιλοκομμένου κρεμμυδιού. Όταν αρχίσει να ροδίζει ρίχνουμε και ψιλοκομμένη πιπεριά και το αφήνουμε για λίγο.
  • Μετά ρίχνουμε μισή πουμαρό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Ρίχνουμε αλάτι (3-4 πρέζες), πιπέρι (όχι πολύ) και κόκκινο γλυκό πιπέρι και ανακατεύουμε για να δέσουν.
  • Ρίχνουμε και δυο ποτήρια νερό και μόλις πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Το βάζουμε στο φούρνο σε βαθύ ταψί και περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει (θα πάρει κάνα δεκάλεπτο). Τότε ρίχνουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε καλά να δέσει με την σάλτσα.
  • Το αφήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου αλλά έχουμε το νου μας στο νερό να μην σωθεί και κολλήσει.
  • Να θυμόμαστε ότι περίπου στο μισάωρο θα ρίξουμε και το ζουμί από το κρέας μας στην λαδόκολλα (καθώς και το ίδιο το κρέας!) και το κριθαράκι μας θα πάρει πρόσθετο εξαιρετικό άρωμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου