28 Μαΐ 2014

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ


ΥΛΙΚΑ:
  • Κιμάς μοσχαρίσιος 1 κιλό
  • Ρύζι καρολίνα
  • Μια πουμαρό ή αντίστοιχη ποσότητα.
  • Πατάτες, τρεις τέσσερις μεγαλούτσικες
  • Δυο αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • Κίμινο
  • Ρίγανη
  • Σκόρδο
  • Δυο ξερά κρεμμύδια
  • Λάδι
  • Μαϊντανό η ξερό δυόσμο
  • Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βράζουμε το νερό στον βραστήρα. Ένα μέρος του θα χρησιμοποιήσουμε για να ζεματίσουμε για 5 λεπτά τα γιουβαρλάκια ώστε να αποβάλλουν μέρος του λίπους τους και να γίνουν πιο ελαφριά (τιπ της μαμάς).
  • Πλάθουμε και ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια ως εξής. Στον κιμά ρίχνουμε 4-5 πρέζες αλάτι, λίγο πιπέρι, λίγο κίμινο, ρίγανη, λίγο δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι, λίγη ζάχαρη, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή χτυπημένο στο μούλτι, δυο σκελίδες σκόρδο αλοιφή, λίγο λάδι, δυο αυγά.
  • Τα ζεματίζουμε για πέντε λεπτά στο βραστό νερό και τα σουρώνουμε. Πετάμε αυτό το νερό.
  • Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και σωτάρουμε το άλλο κρεμμύδι στο λαδάκι. Ρίχνουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Στην συνέχεια ρίχνουμε την πουμαρό και αλάτι 3-4 πρέζες. Ανακατεύουμε καλά.
  • Μετά ρίχνουμε 2-3 ποτήρια νερό και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε κι άλλο αλάτι.
  • Εδώ θα ρίξουμε τις πατάτες ή το ρύζι ή και τα δυο, ανάλογα τί θέλουμε να κάνουμε. Για σιγουριά κατέληξα στο εξής: Ό,τι και να επιλέξουμε, το νερό μας πρεπει να πλεονάζει. Έτσι, στο τέλος, και αφού εχει... ξεκουραστεί κανα μισάωρο και έχει τραβήξει το νερό που χρειάζεται, μπορούμε είτε να πεταξουμε το πλεονάζον ζουμί, είτε να το ριξουμε σε ψωμι για να το φάει ο σκύλος μας!
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
  • Αν μας ξεφύγει το νερό, τότε προσθέτουμε λίγο παραπάνω ρύζι για να βγει πιο χυλωμένο. Αναλόγως τί θέλουμε, δηλαδή, παίζουμε με το ρύζι.
  • Από την ώρα που θα ρίξουμε τα γιουβαρλάκια σιγοβράζουμε για μια ώρα χωρίς να τα ανακατέψουμε με την κουτάλα, παρά μόνο κουνώντας την κατσαρόλα αν χρειάζεται. Πάντα προσέχουμε το νερό μας, αναλόγως τί αποτέλεσμα ζητάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου