17 Απρ 2014

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ (ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ)


Πρόκειται για το καλύτερο και πιο πετυχημένο τσουρέκι μου, συνταγή της Μαρίας Εκμεκτσίογλου (με κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές δικές μου για λόγους οικονομίας, που σημειώνω με αστερίσκο)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
  1. Αλεύρι 250 γρ.
  2. Μαγιά φρέσκια 100 γρ (4 κύβοι Γιώτης)
  3. Αλάτι 1/4 κ. γλυκού
  4. Γάλα χλιαρό 2 φλυτζάνια καφέ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
  1. Αλεύρι 500 γρ.
  2. Φυτίνη από καλαμποκέλαιο* 200 γρ. (αντί για φρέσκο βούτυρο)
  3. Αυγά 4 μικρά ή τρία μεγάλα
  4. Ζάχαρη άχνη 350 γρ. (οπωσδήποτε άχνη επειδή διαλύεται εύκολα)
  5. Πορτοκάλι φλούδα στο ρεντέ, ένα μικρό ή μισό μεγάλο
  6. Μαχλέπι, μισό κ.γλ.
  7. Τακουλέ το ίδιο
  8. Μαστίχα σκόνη, 1/4 κ.γλ. ή δύο "δάκρυα" αν έχουμε ρευστή
  9. Αυγά κόκκινα, πέντε

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Δυο μικρομεσαία τσουρέκια και τρία μικρά ατομικά, όλα με το κόκκινο αυγό τους. Αν θέλουμε περισσότερα, απλά διπλασιάζουμε τις ποσότητες.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • Ετοιμάζουμε το προζύμι: Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά για να την λιώσουμε.
  • ΑΦΟΥ αραιώσει η μαγιά τότε -και μόνο τότε- προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι για το προζύμι και ζυμώνουμε καλά.
  • Όταν είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για καμιά ώρα. Πρέπει να το βρούμε διπλάσιο, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν δεν φουσκώσει εδώ τότε δεν θα έχουμε καλό οπτικό αποτέλεσμα στο τσουρέκι μας.
  • Όσο περιμένουμε να φουσκώσει το προζύμι μας, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα:
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει (να είναι χλιαρό όταν το χρησιμοποιήσουμε).
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά την ζάχαρη με τα αυγά.
  • Μετά προσθέτουμε τον τακουλέ, το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
  • Όταν είναι έτοιμο το προζύμι μας, το αφήνουμε στο βάθος του μπολ και το δένουμε (ζυμώνουμε) σιγά σιγά προσθέτοντας το μείγμα που φτιάξαμε με την άχνη και τα αυγά.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά και το πορτοκάλι, ζυμώνοντας.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι μας ζυμώνοντας πάντα.
  • Ζυμώνουμε καλά - καλά και με το παραπάνω. Το αποτέλεσμα θα διαφέρει οπτικά από την ζύμη του ψωμιού αλλά το άρωμα θα μας αποζημιώσει.
  • Προσοχή, ένα μυστικό: Το ζύμωμα θα γίνει όλο (όσο περισσότερο μπορούμε) ΠΡΙΝ αρχίσουμε να ρίχνουμε το βούτυρο. Μετά το βούτυρο, η ζύμη χρειάζεται μόνο διπλώνει και τραβιέται!
  • Να μην μας ανησυχεί που θα κολλάει στο χέρι μας. Το πρόβλημα θα λυθεί μετά...
  • Μετά το τέλος του αλευριού αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο.
  • Εδώ είναι το μυστικό καθώς δεν πρέπει να προσθέσουμε άλλο αλεύρι αλλά ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ για να αρχίσει το μείγμα να ξεκολλάει από το χέρι μας.
  • Με το βούτυρο δεν ζυμώνουμε πια αλλά αρχίζουμε να τεντώνουμε και να διπλώνουμε (πατάμε). Σ΄αυτό το στάδιο γίνονται οι "κλωστές". Όσο περισσότερο τεντώσουμε, τόσο το καλύτερο.
  • Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε άλλη μια ώρα σε ζεστό μέρος. Το καλύτερο είναι να μείνει 3-4 ώρες πάντως...
  • Μετά την κόβουμε απαλά στα κομμάτια που θέλουμε να πλέξουμε και κάνουμε τα τσουρέκια μας.
  • Τα αφήνουμε απαλά για άλλη μια ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο με αέρα στους 170β.
  • Τα αλείφουμε με αυγό, τα πασπαλίζουμε με μαχλέπι για να μοσχοβολήσουν και τα ψήνουμε στους 170 β. μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Περίπου μισή ώρα, αλλά να έχουμε τον νου μας. Προσοχή να μην καούν!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου