12 Απρ 2014

ΨΩΜΙ ΦΑΙΔΡΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
  1. Αλεύρια δύο, ένα ολικής και ένα άσπρο ή κίτρινο, όλα από 400 γρ, περίπου
  2. Μέλι 3-4 γεμάτα κουταλάκια γλυκού
  3. Αλάτι, κατά προτίμηση ιωδιούχο 4 πρέζες
  4. Μαγιά ξερή, δυο φακελάκια
  5. Ελαιόλαδο, περίπου 120 ml, μισό ποτήρι περίπου και ίσως λίγο παραπάνω
  6. Νερό βρύσης, 2 ποτήρια, μισό λίτρο
  7. Αυγά δύο
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και λίγο αλεύρι άσπρο. Ανακατεύουμε με το αναδευτήρι.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε νερό (το ένα ποτήρι) ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε τις δυο μαγιές και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε κι άλλο αλεύρι (εναλλάξ ολικής και άσπρο).
  • Ρίχνουμε το μέλι και λίγο μετά το αλάτι
  • Συνεχίζουμε με το λάδι
  • Ρίχνουμε σιγά - σιγά και το υπόλοιπο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι.
  • Προσθέτουμε εναλλάξ τα αλεύρια μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλάει και να γίνει συμπαγής.
  • Την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για κανα μισάωρο, όχι παραπάνω, μέσα στον σβηστό φούρνο.
  • Στην μισή ώρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-185 β.(αφού βγάλουμε έξω την ζύμη!) και λαδώνουμε δυο φόρμες.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε δυο ίσια μέρη και τα βάζουμε στις φόρμες.
  • Ψήνουμε στους 180-185 β. για 40 - 45 λεπτά, ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!
  • Βγάζουμε αμέσως τα ψωμιά από την φόρμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά επάνω σε πετσέτα, προτού τα κόψουμε και τα ντερλικώσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου