ΥΛΙΚΑ
- Αλεύρι 650 γρ. (όταν χρησιμοποίησα το Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις, πέτυχα την συνταγή!)
- Αυγά 4 (προσοχή να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)
- Βούτυρο πρόβειο 70 γρ
- Μαγιά 50γρ. (Όταν χρησιμοποίησα την νωπή Γιώτης είχα τα φουσκώματα που ήθελα)
- Γάλα πλήρες 100 γρ.
- Μαχλέπι 8 γρ (ένα φακελάκι για να μην γίνει έντονη η γεύση του)
- Τακουλές 5 γρ (σε σκόνη)
- Βανίλιες πέντε
- Αλάτι μια πρέζα γερή
- Μαστίχα Χίου 3-4 γρ (πολύ προσοχή, όχι μεγάλη ποσότητα διότι κυριαρχεί)
- Ζάχαρη 275 γρ (αρχικά έβαλα 200, μετά 250, μετά 225, κατέληξα στα 275 αφού η κυρία γκάριξε κατ΄επανάληψιν).
- Λαδόκολα ψησίματος
- Αυγό ένα, για το πινέλιασμα
- Αμύγδαλα για επικάλυψη
- ΠΡΟΣΘΕΤΑ: Την τελευταία φορά πρόσθεσα και 200 γρ. μίγματος καρύδια, σταφίδες, αποξηραμένα βερύκοκα και λίγη κανέλα (χωριστά η τελευταία και λίγο πριν βάλω το ζυμάρι στον πρώτο φούρνο για διόγκωση)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ένα τσουρέκι των 1200 γρ, ή δυο τσουρέκια των 600-650 γρ το καθένα ή τρία μικρότερα των 400 γρ το καθένα!
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Από νωρίς μαζεύουμε όλα τα υλικά και τα τοποθετούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ζυγίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στο δοχείο όπου θα το ζυμώσουμε. Αφήνουμε και μια επιπλέον ποσότητα αλευριού (200 γρ) στην άκρη, έτοιμη για χρήση.
- Κοπανάμε την μαστίχα (εκτός αν την έχουμε σε σκόνη) και καθαρίζουμε και κοπανάμε τον τακουλέ.
- Στο κατσαρολάκι ανακατεύουμε καλά και ζεσταίνουμε το γάλα, την ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, την μαστίχα, τις βανίλιες, τον τακουλέ. Προσοχή, το ζέσταμα να μην υπερβεί τους 50 βαθμούς!
- Ενώ ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχουμε την μαγιά ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ζεστού νερού και ανακατεύουμε καλά με πηρουνάκι.
- Βγάζουμε το κατσαρολάκι του γάλατος από την φωτιά και ρίχνουμε τα τέσσερα αυγά, ανακατεύουμε καλά.
- Στο μισό αλεύρι ρίχνουμε την μαγιά εν συνεχεία το μείγμα μας και αρχίζουμε αμέσως το ζύμωμα για μισή ώρα έως τρία τέταρτα, ήρεμα αλλά χωρίς διακοπή. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το αλάτι.
- Μετά τα 45 λεπτά και αν δεν έχει δέσει το ζυμάρι, αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και συνεχίζουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Πότε-πότε πασπαλίζουμε και την ζύμη με λίγο αλεύρι.
- Κάνουμε μια μπάλα την ζύμη ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ και την βάζουμε ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΑ στον φούρνο στους 50β. για δυό ώρες τουλάχιστον (εμένα μου φουσκώνει και νωρίτερα -ή δεν φουσκώνει καθόλου- αλλά όλοι επιμένουν στο να μείνει το ζυμάρι για 2-3 ώρες σε ζεστό περιβάλλον). Δεν χρειάζεται να έχουμε τον φούρνο αναμμένο στους 50β. Τον ανάβουμε το πρώτο 10λεπτο και μετά απλά τον αφήνουμε κλειστό να κρατήσει την θερμοκρασία.
- Μετά τις 2 ½ ώρες βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη και την χωρίζουμε στις πλεξούδες που θέλουμε. Τρεις ή δυο πλεξούδες για ένα, έξι ή τέσσερις πλεξούδες για δυο τσουρέκια.
- Πλέκουμε τα τσουρέκια όπως ξέρουμε. Εδώ είναι και η φάση όπου μπορούμε να προσθέσουμε ένα κόκκινο βρασμένο αυγό, αν κάνουμε πασχαλινό τσουρέκι.
- Ξανά στον φούρνο στους 50β. για 45 λεπτά έως μια ώρα χωρίς την πετσέτα αυτή τη φορά!
- Αραιώνουμε ένα αυγό λίγο ΖΕΣΤΟ νερό σε ένα μπολάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 125β.
- Η τελική φάση θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αφού βγάλουμε πάλι τα παραφουσκωμένα τσουρέκια, δεν τα τρυπάμε ούτε τα φερόμαστε απότομα αλλιώς θα ξεφουσκώσουν και χαίρετε!
- Τα αλείφουμε παντού και με προσοχή με το αυγόνερο και τα βάζουμε στο φούρνο στους 175β. για 45 λεπτά έως μια ώρα (σσ όταν έκανα δυο ταψιά, τα έκανα εναλλαγή στην μισή ώρα). Τα προσέχουμε να μην μας καούν πολύ αλλά μόνο να ροδίσουν καλά!
- Προσοχή εδώ: Μετά από εμπειρίες ψησίματος ψωμιού και τσουρεκιών και ατελείωτες αποτυχίες κατέληξα στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται δυνατός φούρνος για να μην... πέσει το τσουρέκι και απλωθεί στο ταψί αλλά να ορθωθεί και να ξεροψηθεί. Από την άλλη το έψησα στους 180 για 45 λεπτά και μου παραψήθηκε κάπως! Γι αυτό την επόμενη φορά ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΤΟΥΣ 175 β. ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 150 Β. ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΌΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣ Ή ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ!
- Χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου, τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά με κλειστή την θερμοκρασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου