- Αλεύρι 1 κιλό ακριβώς, κατά προτίμηση για ζυμωτό ψωμί
- Ζάχαρη, κατά προτίμηση καφέ, 6 φακελάκια
- Αλάτι, κατά προτίμηση ιωδιούχο 7-8 πρέζες
- Μαγιά νωπή έναν κύβο
- Ελαιόλαδο, περίπου 120 ml, μισό ποτήρι περίπου
- Νερό χλιαρό 4 ποτήρια, ένα λίτρο ακριβώς
- Σπόρια, αν υπάρχουν
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα (200-300 γρ) αλευριού στο μπολ
- Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε καλά
- Αραιώνουμε σε λίγο χλιαρό νερό την νωπή μαγιά και την προσθέτουμε κι αυτήν στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα
- Ρίχνουμε άλλο ένα ποτήρι και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε την ζάχαρη αργά και ανακατεύουμε (προσεχουμε ωστε η ζαχαρη και το αλατι να ριχτουν με καποια χρονικη αποσταση απο την μαγια για να μην εξουδετερωσουν τις ιδιοτητες της)
- Προσθέουμε σιγά σιγά αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να χυλώσει ικανοποιητικά, χωρίς να στερεοποιηθεί.
- Προσθέτουμε και το αλάτι
- Ρίχνουμε το λάδι αργά και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα σπόρια, αν έχουμε
- Συνεχίζουμε με το αλεύρι και το νερό και ζυμώνουμε πια με το χέρι αφού με το αναδευτήρι δεν μπορούμε.
- Συνεχίζουμε μέχρι να καταναλώσουμε όλο το αλεύρι
- Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε στους 50 β. στον φούρνο για 2 ώρες να φουσκώσει. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε αναμμένο τον φούρνο όλη αυτήν την ώρα, αλλά το πρώτο 10λεπτο.
- Το βγάζουμε και με την σπάτουλα το μοιράζουμε σε δυο φόρμες (στην αντικολλητική αλείφουμε με λιγότερο λαδάκι από ότι στην απλή)
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 110 λεπτά. Το πρώτο 20λεπτο - μισάωρο στους 175 β. και τον υπόλοιπο χρόνο στους 150 β.
- Το βγάζουμε από την φόρμα, το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
- Αν δεν το... ντερλικώσουμε άμεσα με βούτυρο, τυρί, ντομάτα, λουκάνικα (νιαμ νιαμ), το αφήνουμε τυλιγμένο στην πετσέτα, στον μισάνοιχτο φούρνο, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει κρυώσει αρκετά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου