13 Φεβ 2013

ΨΩΜΙ ΝΟΣΤΙΜΟ, ΜΠΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ


ΥΛΙΚΑ
  1. Αλεύρι 1 κιλό ακριβώς, κατά προτίμηση για ζυμωτό ψωμί
  2. Ζάχαρη, κατά προτίμηση καφέ, 6 φακελάκια
  3. Αλάτι, κατά προτίμηση ιωδιούχο 7-8 πρέζες
  4. Μαγιά νωπή έναν κύβο
  5. Ελαιόλαδο, περίπου 120 ml, μισό ποτήρι περίπου
  6. Νερό χλιαρό 4 ποτήρια, ένα λίτρο ακριβώς
  7. Σπόρια, αν υπάρχουν
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα (200-300 γρ) αλευριού στο μπολ
  • Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε καλά
  • Αραιώνουμε σε λίγο χλιαρό νερό την νωπή μαγιά και την προσθέτουμε κι αυτήν στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα
  • Ρίχνουμε άλλο ένα ποτήρι και ανακατεύουμε καλά
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη αργά και ανακατεύουμε (προσεχουμε ωστε η ζαχαρη και το αλατι να ριχτουν με καποια χρονικη αποσταση απο την μαγια για να μην εξουδετερωσουν τις ιδιοτητες της)
  • Προσθέουμε σιγά σιγά αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να χυλώσει ικανοποιητικά, χωρίς να στερεοποιηθεί.
  • Προσθέτουμε και το αλάτι
  • Ρίχνουμε το λάδι αργά και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τα σπόρια, αν έχουμε
  • Συνεχίζουμε με το αλεύρι και το νερό και ζυμώνουμε πια με το χέρι αφού με το αναδευτήρι δεν μπορούμε.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να καταναλώσουμε όλο το αλεύρι
  • Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε στους 50 β. στον φούρνο για 2 ώρες να φουσκώσει. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε αναμμένο τον φούρνο όλη αυτήν την ώρα, αλλά το πρώτο 10λεπτο.
  • Το βγάζουμε και με την σπάτουλα το μοιράζουμε σε δυο φόρμες (στην αντικολλητική αλείφουμε με λιγότερο λαδάκι από ότι στην απλή)
  • Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 110 λεπτά. Το πρώτο 20λεπτο - μισάωρο στους 175 β. και τον υπόλοιπο χρόνο στους 150 β.
  • Το βγάζουμε από την φόρμα, το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
  • Αν δεν το... ντερλικώσουμε άμεσα με βούτυρο, τυρί, ντομάτα, λουκάνικα (νιαμ νιαμ), το αφήνουμε τυλιγμένο στην πετσέτα, στον μισάνοιχτο φούρνο, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει κρυώσει αρκετά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου