ΥΛΙΚΑ
- Αμπελοφυλλα, κατα προτιμηση μεγαλα, καμια 100στη
- Κρεμμυδια χλωρα ή ξερα (2 ματσακια ή 4 ξερα) ψιλοκομμενα.
- Σκορδο 4 με 5 σκελιδες
- Ελαιολαδο περιπου 150ml
- Ηλιελαιο μισο ποτηρι
- Ρυζι νυχακι ή καρολινα μισο κιλο
- Νερο
- Κολιανδρο μισο ματσακι ψιλοκομμενο
- Ανιθο μισο ματσακι ψιλοκομμενο
- Δυοσμο ενα ματσακι φυλλα ψιλοκομμενα
- Λεμονι ξυσμα απο 2 μικρα ή ενα μεγαλο
- Αλατι (5-6 τζουρες), πιπερι λιγοτερο
- Τζιντζερ λιγο φρεσκοτριμμενο
- Λεμονι χυμο απο 2 μετρια
- Λεμονι ενα κομμενο σε στρογγυλες λεπτες φετες
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Ζεματιζουμε τα αμπελοφυλλα για 5 λεπτα το πολυ, σε αλατισμενο νερο.
- Με τρυπητη κουταλα τα μεταφερουμε σε μπολ με κρυο νερο.
- Μετα απο 5 λεπτα τα στραγγιζουμε και με ενα μαχαιρακι κοβουμε προσεκτικα τα κοτσανια.
- Τα κοτσανια και οσα φυλλα μας εχουν χαλασει τα κραταμε στην ακρη.
- Ετοιμαζουμε την γεμιση.
- Βαζουμε το νερο να βρασει.
- Σε μεσαια κατσαρολα με καπακι σωταρουμε 5 με 10 λεπτα κρεμμυδι και σκορδο με το μισο μας λαδι αναμεικτο.
- Προσθετουμε το ρυζι και ανακατευουμε για αλλα 3 με 4 λεπτα.
- Προσθετουμε νερο και το αφηνουμε να σιγοβρασει μεχρι να τραβηξει το νερο για 5 με 10 λεπτα το πολυ. Αν χρειαστει προσθετουμε κι αλλο νερο... τοσο οσο!
- Αποσυρουμε την κατσαρολα και την αφηνουμε να τραβηξει το νερο και να ξεκουραστε για 10 λεπτα.
- Μολις ξεκουραστει, προσθετουμε κολιανδρο, ανιθο, δυοσμο, αλατι, τζιντζερ και πιπερι και ανακατευουμε καλα και απαλα να πανε παντου. Ψιλοδοκιμαζουμε, περισσοτερο για το αλατι μη μας ξεφυγει.
- Συναρμολογηση:
- Σε μεγαλη κατσαρολα στρωνουμε στον πατο τα υπολειμματα απο φυλλα και τα κοτσανια.
- Απο πανω τους στρωνουμε τις φετες του λεμονιου.
- Τυλιγουμε τα αμπελοφυλλα με τα νευρα απο μεσα. Αναλογα το φυλλο βαζουμε στο κεντρο μιση ή μια κουταλια σουπας ρυζι και τυλιγουμε πρωτα τα αυτια και μετα το κανουμε ρολο.
- Στην συνεχεια, ενα προς ενα, τα στριμωχνουμε στην κατσαρολα σε οσα επιπεδα κι αν χρειαστει.
- Οταν ολοκληρωσουμε το στρωσιμο, περιχυνουμε το υπολοιπο λαδι και το λεμονι να πανε παντου.
- Τωρα ηρθε η ωρα να βαλουμε ενα πιατο επανω στα ντολμαδακια ωστε να μην διαλυθουν στο μαγειρεμα.
- Στην συνεχεια προσθετουμε χλιαρο νερο εως οτου καλυφθει και το τελευταιο ντολμαδακι.
- Σιγοβραζουμε (σε μενα στο 4) για 50 λεπτα με κλειστο καπακι.
- Στην συνεχεια τα αφηνουμε λιγο να κρυωσουν και σερβιρουμε ειτε με τζατζικι, ειτε με σος γιαουρτιου, ειτε με απλο στραγγιστο γιαουρτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου