ΥΛΙΚΑ
- Μακαρόνια 1/2 κιλό (για παστίτσιο ή πένες ή ριγκατόνι), κατά προτίμηση ολικής
- Κιμάς μοσχαρίσιος 1/2 κιλό
- Κρεμμύδι ένα μεγάλο ψιλοκομμένο
- Σκόρδα δυο ψιλοκομμένα
- Καρότο ένα κομμένο σε κυβάκια
- Ντομάτες 2-3 ψιλοκομμένες ή ανάλογο πηχτό χυμό
- Κρασί κόκκινο 80-100 ml
- Ζάχαρη μισό κ.γ.
- Κανέλα μισό κ.γ.
- Μπαχάρι μισό κ.γ.
- Πάπρικα γλυκιά μισό κ.γ.
- Ρίγανη μισό κ.γ.
- Θυμάρι μισό κ.γ.
- Βασιλικό μισό κ.γ.
- Κρέμα γάλακτος 250 ml
- Τυρί σκληρό ανάμεικτο 350 γρ. τριμμένο (παρμεζάνα, γραβιέρα, γκούντα, κεφαλοτύρι, κασέρι, τσένταρ κλπ)
- Ελαιόλαδο (ή βούτυρο Κερκύρας για καλύτερη γεύση)
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά και προς το τέλος του ετοιμάζουμε και τα μακαρόνια.
- Στο μπλέντερ αναμιγνύουμε και ψιλοκόβουμε τα τυριά μας.
- Στο τηγάνι, λοιπόν, ρίχνουμε το βούτυρο ή το λάδι (3-4 κ.σούπας) και σοτάρουμε καρότο, κρεμμύδι και σκόρδο.
- Ένα λεπτάκι μετά σωτάρουμε τον κιμά και ανακατεύουμε προσεκτικά και επίμονα μέχρι να διαλυθεί και ο τελευταίος του σβώλος.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας και τα μυρωδικά μας.
- Μετά από λίγο (ένα λεπτάκι) σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά μέχρι να φύγει το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τότε την τομάτα και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε την οξύτητα και ανάλογα προσθέτουμε ζάχαρη ή αλάτι.
- Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για κανα 20λεπτο μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
- Κατά τη διάρκεια αυτού του 20λεπτου ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τον χρόνο βρασμού τους και ανάλογα αν τα θέλουμε αλντεντε ή πολύ βρασμένα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά μας (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) με την κρέμα γάλακτος.
- Σε ένα ταψί ή πυρέξ, βάζουμε μια στρώση κιμά, ρίχνουμε λίγο από τα τυριά μας και στην συνέχεια όλα τα ζυμαρικά μας.
- Πάνω από τα ζυμαρικά απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα των τυριών μας και της κρέμας γάλακτος.
- Ψήνουμε στους 175 β. για κανα 20λεπτο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια αλλά βλέπουμε να μην μας ξεφύγει και μας καεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου