ΥΛΙΚΑ
- Αλεύρι σίκαλης, περίπου 800 - 900 γρ.
- Ζάχαρη, κατά προτίμηση καφέ, 3 φακελάκια
- Αλάτι, κατά προτίμηση ιωδιούχο (χα χα) 4-5 πρέζες
- Μαγιά νωπή έναν κύβο
- Ελαιόλαδο, περίπου 80 ml, 1/3 ποτηριού
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα (200-300 γρ) αλευριού στο μπολ.
- Αραιώνουμε σε λίγο χλιαρό νερό την νωπή μαγιά και την προσθέτουμε κι αυτήν στο μείγμα με ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα
- Προσθέτουμε 3 πρέζες ζάχαρη και 4 πρέζες αλάτι.
- Ρίχνουμε άλλο ένα ποτήρι
- Ανακατεύουμε αργά στην αρχή, πιο γρήγορα στην συνέχεια με το συρμάτινο αναδευτήρι μέχρι να διαλυθούν πλήρως.
- Προσθέουμε σιγά σιγά αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να χυλώσει ικανοποιητικά, χωρίς να στερεοποιηθεί.
- Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
- Συνεχίζουμε με το αλεύρι, αυτή τη φορά με το χέρι μέχρι να γίνει καλό ζυμάρι που να ξεκολλάει από το χέρι μας
- Είναι θέμα ματιού και εμπειρίας να καταλάβουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να προσθέτουμε αλεύρι.
- Το αφήνουμε στους 50 β. στον φούρνο για 30-40 λεπτά να φουσκώσει. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε αναμμένο τον φούρνο όλη αυτήν την ώρα, αλλά το πρώτο 10λεπτο.
- Το βγάζουμε και το μοιράζουμε σε δυο φόρμες (στην αντικολλητική αλείφουμε με λιγότερο λαδάκι από ότι στην απλή και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 100-110 λεπτά. Το πρώτο τέταρτο στους 175 β. και τον υπόλοιπο χρόνο στους 150 β.
- Το βγάζουμε από την φόρμα, το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
- Αν δεν το... ντερλικώσουμε άμεσα με βούτυρο, τυρί, ντομάτα, λουκάνικα (νιαμ νιαμ), το αφήνουμε τυλιγμένο στην πετσέτα, στον μισάνοιχτο φούρνο, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει κρυώσει αρκετά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου