5 Ιουλ 2011

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ:
  1. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.200 γρ. (Σε περίπτωση που διπλασιάσω τις ποσότητες, τότε το αλεύρι πάει στα 2,1 κιλά αντί στα 2400. Με τα 2,1 κιλά είχε σφίξει η ζύμη και δεν ήθελε περισσότερο αλεύρι)
  2. Βούτυρο πρόβειο 600 γρ.
  3. Αμύγδαλο ωμό, κατά προτίμηση λευκό, 250 γρ.
  4. Μπέικιν Πάουντερ ½ κουταλάκι γλυκού
  5. Βανίλια 3 πρέζες ή αιθέριο έλαιο βανίλιας μάλλον μισό μπουκαλάκι
  6. Άχνη 300 γρ. (όχι ζάχαρη!).
  7. Κονιάκ ή ρούμι 75 γρ.
  8. Άχνη για πασπάλισμα (πάνω από 300 γρ)
  9. Λαδόκολλα για το ψήσιμο
  10. Ελαιόλαδο λίγο για στρώσιμο ζύμης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Λιώνουμε το βούτυρο με κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και το ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με την άχνη όπου το χτυπάμε δυνατά για πολλή ώρα. Μια φορά έβαλα ζάχαρη (για οικονομία) αντί για άχνη αλλά με ταλαιπώρησε μέχρι να διαλυθεί.
  • Αμύγδαλα στο φούρνο στους 150β. για 13 λεπτά στη λαδόκολλα, προσοχή να μην ξεφύγει η ώρα! Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο!!! Να είναι καλά ψημένα πάντως, διότι αν μείνουν ωμά θα μαλακώσουν μέσα στους κουραμπιέδες και θα έχουν άσχημη υφή στο δάγκωμα.
  • Προσοχη στον χρονο. Μια φορα εβαλα φρεσκοκαθαρισμενα αμυγδαλα για 13 λεπτα και εγιναν καρβουνο!
  • Προσθέτουμε βανίλια και μπέικιν στο μείγμα και μετά το μισό αλεύρι σταδιακά.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το κονιάκ (ή το ρούμι). Προσοχή δεν θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα διότι δεν δένει η ζύμη και μετά θα χρειαστούμε περισσότερο βούτυρο! Προσθέτουμε ζυμώνοντας και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε απαλά με το χέρι για ένα δεκάλεπτο περίπου. Προσθέτουμε και λίγο λαδάκι (ελαιόλαδο)για να στρώσει η ζύμη μας. Αν χρειαστεί περισσότερο λάδι, τότε προσθέτουμε ηλιέλαιο για να μην κυριαρχήσει το άρωμα του ελαιολάδου. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 50 - 60 λεπτά.
  • Πλάθουμε τας κουραμπιέδες όπως γουστάρουμε (μικρούς ή μεγάλους και σε όποιο σχήμα) ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175β. Εγώ τους ζυγίζω στα 70 γρ, αν τους θέλω μεγάλους και στα 35 γρ. αν τους θέλω μικρούς σαν κεφτεδάκι. Για πιο μικρούς μπορούν να γίνουν και 25γρ.
  • Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες με απόσταση τουλάχιστον 1/3 του όγκου τους μεταξύ τους διότι θα "παχύνουν" κατά το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε για 22-24 λεπτά ΤΟ ΠΟΛΥ, ανεξάρτητα αν μας άρεσε η εμφάνιση των κουραμπιέδων μας (διότι η πραγματικότητα θα δείξει όταν βγουν έξω και κρυώσουν). Προσοχή, στον δικό μου φούρνο οι μικροί κουραμπιέδες (κάτω από 30 γρ) ψήνονται στα 14 λεπτά το πολύ!
  • Ψήνουμε χωριστά κάθε δίσκο. Ένας πρακτικός δείκτης ότι είναι έτοιμοι είναι να έχει πάρει σκούρο χρώμα ο πάτος τους. Προσοχή να μην τους βγάλουμε νωρίτερα από ότι πρέπει διότι θα είναι μαλακοί και όχι τραγανοί στο δάγκωμα.
  • Αφού κρυώσουν τους βουτάμε στην άχνη, τους παρκάρουμε σε δίσκους και στο τέλος τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη με σουρωτήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου