12 Ιαν 2012

ΚΕΪΚ ΕΛΑΦΡΥ (ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ Ή ΧΩΡΙΣ)


ΥΛΙΚΑ
  1. Αλεύρι 350 γρ. περίπου (απο αυτά που φουσκώνουν εννοείται)
  2. Αυγά 3
  3. Βούτυρο αγελαδινό 120 γρ.
  4. Γάλα πλήρες μισό ποτήρι
  5. Ζάχαρη καφέ 150 γρ
  6. Αλάτι μια πρέζα
  7. Καρύδια
  8. Βανίλιες 3 ή μισό μπουκαλάκι όχι περισσότερο
  9. Κανέλα κατ΄εκτίμησιν
  10. Κονιάκ ένα σφηνάκι
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Λιώνουμε το βούτυρο και αφού κρυώσει το χτυπάμε στο μούλτι με το γάλα και την ζάχαρη.
  • Στο παραπάνω μείγμα ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το χτυπητήρι στο χέρι.
  • Ρίχνουμε το 1/3 του αλευριού στο μπωλ και πάνω του ρίχνουμε το αλάτι.
  • Ρίχνουμε από πάνω και το μείγμα μας και ανακατεύουμε πρώτα με το χτυπητήρι. Αφού γίνει ομοιόμορφο αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε πάντα με το χτυπητήρι.
  • Ρίχνουμε τις βανίλιες, κανέλα, κονιάκ.
  • Συνεχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι και να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρευστο. Δηλαδή, να μπορεί να χύνεται σε άλλο μπωλ με την βοήθεια της σπάτουλας ζαχαροπλαστικής αλλά να μπορεί και να κρατάει στην επιφάνειά του σχετικά ελαφρά υλικά, όπως τρίμα κουβερτούρας ή τριμένα καρύδια για παράδειγμα.
  • Ρίχνουμε και καρύδια (ή φουντούκια ή αμύγδαλα) στο μείγμα μας, αν θέλουμε
  • Ρίχνουμε το μισό μείγμα μας στην φόρμα σιλικόνης και απλώνουμε πάνω της την τριμένη κουβερτούρα ή ό,τι άλλο θέλουμε ως γέμιση. Αν δεν έχουμε γένιση τότε το ρίχνουμε στην φόρμα μεμιάς αλλά με προσοχή.
  • Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μείγμα μας και στρώνουμε την επιφάνειά του. Ούτως ή άλλως αυτό θα είναι ο πάτος του κέικ μας και δεν μας απασχολεί πολύ η επιφάνειά του, αρκεί να είναι ομοιόμορφη.
  • Το ψήνουμε στους 175β. για 90 λεπτά (μιάμιση ώρα) αλλά το προσέχουμε μην τυχόν και θελήσει άλλα 5 λεπτά λιγότερα ή περισσότερα αλλά προσοχή να μην μας καεί!
  • Όταν ψηθεί το αφήνουμε έξω για ένα τέταρτο και μετά το αναποδογυρίζουμε. Αν το αναποδογυρίσουμε νωρίτερα μπορεί να μας διαλυθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου