23 Ιαν 2012

ΚΕΪΚ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑΣ (ΜΠΙΤΕΡ Ή ΓΛΥΚΟ)

ΥΛΙΚΑ
  1. Αλεύρι κοινό 200 γρ.
  2. Αυγά 3
  3. Βούτυρο σούπερ φρέσκο ένα πακέτο (για την μη μπίτερ)
  4. Γάλα πλήρες 400 γρ
  5. Κουβερτούρα 400 γρ (για την μπίτερ) ή 200 γρ (για την μη μπίτερ)
  6. Ζάχαρη 200 γρ. (για την μη μπίτερ)
  7. Αλάτι μια πρέζα
  8. Μαγιά μία νωπή
  9. Κονιάκ μια μεζούρα
  10. Βανίλιες 4
  11. Κανέλα 2-3 πρέζες
  12. Cherios 2 χούφτες
  13. Δαμάσκηνα αποξηραμένα 10 τεμ ψιλοκομμένα
  14. Καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα αν θέλουμε (μια δυο χούφτες, σχετικά ψιλοκομμένα)
  15. Άχνη για πασπάλισμα
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Λιώνουμε προσεκτικά την κουβερτούρα στο μπεν μαρί
  • Λιώνουμε το βούτυρο (αν κάνουμε μη μπίτερ) σε άλλο κατσαρολάκι και το ρίχνουμε στο μούλτι με το γάλα και την ζάχαρη. Αν κάνουμε την μπίτερ, τότε αραιώνουμε την μαγιά στο ζεστό γάλα και μετά ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα.
  • Στην συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι (με το γνωστό εργαλείο)
  • Αραιώνουμε την μαγιά με λίγο ζεστό νεράκι
  • Το μισό αλεύρι στο μπολ όπου ρίχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς με το χτυπητήρι.
  • Ρίχνουμε με μιας και με προσοχή την κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσοχή να μην καθυστερήσουμε γιατί παγώνει και σβωλιάζει γρήγορα.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με το εργαλείο μας.
  • Ρίχνουμε αλάτι, κονιάκ, βανίλιες, κανέλα, cherios, καρύδια και δαμάσκηνα.
  • Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ σιλικόνης.
  • Το ψήνουμε στους 175 β. για 50 λεπτά αν θέλουμε να γίνει κέικ ή λιγότερο (30 λεπτά το πολύ) αν το θέλουμε να γίνει σαν Μπράουνι. Νεώτερη εμπειρία με οδήγησε στην μιάμιση ώρα ψήσιμο, αλλά προσοχή να μην μας καεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου