14 Φεβ 2012

ΚΕΪΚ


ΥΛΙΚΑ
  1. Αλεύρι 350 γρ. περίπου (Φαρίνα)
  2. Αυγά 4
  3. Βούτυρο 250 γρ.
  4. Γάλα πλήρες ενάμισο ποτήρι 375 ml
  5. Ζάχαρη καφέ 250 γρ
  6. Αλάτι μια πρέζα
  7. Κουβερτούρα κομμάτια
  8. Καρύδια
  9. Βανίλιες 3 ή 1/4 μπουκαλάκι όχι περισσότερο
  10. Άρωμα πορτοκαλιού 1/4 μπουκαλάκι
  11. Κονιάκ ένα σφηνάκι
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Λιώνουμε το βούτυρο και αφού κρυώσει το χτυπάμε στο μούλτι με το γάλα και την ζάχαρη.
  • Στο παραπάνω μείγμα ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το χτυπητήρι στο χέρι.
  • Ρίχνουμε το 1/3 του αλευριού στο μπωλ και πάνω του ρίχνουμε το αλάτι.
  • Ρίχνουμε από πάνω και το μείγμα μας και ανακατεύουμε πρώτα με το χτυπητήρι. Αφού γίνει ομοιόμορφο αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το χτυπητήρι πιο έντονα.
  • Ρίχνουμε τις βανίλιες, το άρωμα πορτοκαλιού και το κονιάκ.
  • Συνεχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι και να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρευστο. Δηλαδή, να μπορεί να χύνεται σε άλλο μπωλ με την βοήθεια της σπάτουλας ζαχαροπλαστικής αλλά να μπορεί και να κρατάει στην επιφάνειά του σχετικά ελαφρά υλικά, όπως τρίμα κουβερτούρας ή τριμένα καρύδια για παράδειγμα.
  • Ρίχνουμε και καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε τα κομμάτια κουβερτούρας (τα οποία μπορούμε και να θρυμματίσουμε) και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μας στην φόρμα σιλικόνης.
  • Το ψήνουμε στους 175β. για 90 λεπτά (μιάμιση ώρα) αλλά το προσέχουμε μην τυχόν και θελήσει άλλα 5 λεπτά λιγότερα ή περισσότερα. Προσοχή να μην μας καεί!
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν ψηθεί το αφήνουμε έξω για ένα τέταρτο ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ και μετά το αναποδογυρίζουμε. Αν το αναποδογυρίσουμε νωρίτερα μπορεί να μας διαλυθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου