23 Φεβ 2012

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ:
  • 350 γρ. γάλα
  • 55 γρ. ζάχαρη
  • 14 γρ. ξερή μαγιά ή 28 γρ νωπή
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 350 γρ. παγωμένο βούτυρο
  • μία πρέζα αλάτι

Μερίδες: 35-40 μικρά κρουασάν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα μέχρι τους 50οC.
  • Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ρίξουμε την μαγιά σε πολύ ζεστό γάλα διότι θα χαθούν οι διογκωτικές ιδιότητες της και δεν θα μας φουσκώσουν τα κρουασάν.
  • Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα ¾ από το αλεύρι, ομογενοποιούμε.
  • Aφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τον κάδο ή τα χέρια.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να ξεκουραστεί.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40x25.
  • Σε μια λαδόκολλα κόβουμε σε κομμάτια το παγωμένο βούτυρο και με τη βοήθεια ενός πλάστη το πιέζουμε και το ανοίγουμε σε 20x12. Το μεταφέρουμε και το βάζουμε στο κέντρο της ζύμης. Διπλώνουμε τις άκρες και καλύπτουμε όλο το βούτυρο. Πιέζουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το τυλίγουμε απαλά με νάιλον ή σακούλα ή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (1η αναμονή)
  • Το ξανανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και ξανά στο ψυγείο για 4-6 ώρες (2η αναμονή)
  • Το ξανανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και στο ψυγείο ξανά για 4-6 ώρες (3η αναμονή)
  • Το ξανανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο και πάλι για 4-6 ώρες (4η αναμονή)
  • Τέλος το βγάζουμε από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε λεπτό πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε τρίγωνα. Κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά.
  • Εδώ είναι η ώρα της αποθήκευσης: Όσα κρουασάν θέλουμε να τα καταψύξουμε τα βάζουμε τυλιγμένα δίπλα δίπλα σε ένα δίσκο και τα σκεπάζουμε απαραίτητα με μια μεμβράνη ή κάτι παρεμφερές. Τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να αποψύξουμε βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε αφού ξεκολάνε εύκολα μεταξύ τους) και αφού αποψυχθούν τα κάνουμε όπως παρακάτω.
  • Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα και τ' αφήνουμε για 1-2 ώρες ώστε να διπλασιάσουν τον όγκο τους όχι σε πολύ ζεστή θερμοκρασία αλλά ούτε και στο κρύο (περίπου στους 20-30 β.)
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC.
  • Τοποθετούμε στον φούρνο, χαμηλώνουμε στους 200οC και ψήνουμε για 20-25' μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  • Αφήνουμε για 10' να κρυώσει και τα ντερλικώνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου