27 Σεπ 2013

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΥΛΙΚΑ:
  • Ένα κοτόπουλο ξεκοκκαλισμένο καλά
  • Ρύζι καρολίνα (μιάμιση κουταλιά σούπας για κάθε μερίδα)
  • Τρία αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λαχανικά (καρότα, πιπεριές κολοκυθάκια) αν θέλουμε για τον ζωμό
  • Σκόρδο
  • Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • Μαϊντανό η ξερό δυόσμο
  • Δυο λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ξεκοκοκκαλίζουμε καλά το κοτόπουλο και κρατάμε το καθαρό κρέας σε μιαν άκρη
  • Σπάζουμε ελαφρά τα κόκκαλα και τα βράζουμε σε γεμάτη κατσαρόλα για μιάμιση ώρα, μαζί με χοντροκομμένα λαχανικά (καρότα, σκόρδα, πιπεριές, κρεμμύδι ξερό κλπ), ώστε ο ζωμός να "πάρει" το μεδούλι τους.
  • Όταν είναι έτοιμος ο ζωμός, τον σουρώνουμε και βάζουμε στην άκρη τα κόκκαλα και τα λαχανικά. Τα κόκκαλα αν έχουν ψαχνό, τα τρώμε χωριστά!
  • Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ξαναρίχνουμε μέσα τον καθαρό ζωμό, μαζί με ρύζι (μιάμιση κουταλιά σούπας για κάθε μερίδα ή 250 γρ -μισό πακέτο- για σχετικά αραιή σούπα σε μεγάλη κατσαρόλα) και το καθαρό κοτόπουλο, ψιλοκομμένο (σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού).
  • Ρίχνουμε αλάτι (4-5 πρέζες), λίγο πιπέρι και δυο κουταλιές (μάξιμουμ) σούπας ελαιόλαδο.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποια από τα βρασμένα λαχανικά, ψιλοκομμένα (το καρότο, το σκόρδο σίγουρα, όχι το κρεμμύδι)
  • Προσθέτουμε ένα ακόμα ψιλοκομμένο σκόρδο.
  • Σε τριάντα λεπτά θα είναι έτοιμο το κρέας και τότε προσθέτουμε αυγολέμονο.
  • Εδώ, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο.
  • Για το αυγολέμονο διαχωρίζουμε κρόκους από ασπράδια σε τρία αυγά και ανακατεύουμε χωριστά. Τα ενώνουμε ανακατεύοντας και ρίχνουμε το χυμό δυο λεμονιών, ανακατεύοντας πάντα.
  • Συνηθίζουμε το αυγολέμονο στην θερμοκρασία του βρασμού ρίχνοντας λίγο λίγο από τον ζωμό στο αυγολέμονο. Στην συνέχεια, το βάζουμε σε μεταλλικό σκεύος και το κρατάμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα ανακατεύοντάς το συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά.
  • Αν βαριόμαστε να κάνουμε όλη την παραπάνω διαδικασία, τότε χτυπάμε τα αυγά σαν σε ομελέτα δίχως να τα χωρίσουμε, προσθέτουμε ανακατεύοντας το λεμόνι και το συνηθίζουμε κανονικά ρίχνοντας λίγο λίγο τον ζωμό και ανακατεύοντας, Στην συνέχεια ανεβάζουμε στο τέρμα το μάτι μας και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μεμιάς το αυγολέμονο ανακατεύοντας, Κατεβάζουμε το μάτι στην θερμοκρασία που το είχαμε.
  • Το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να δέσει και σβήνουμε την φωτιά ανακατεύοντάς το.
  • Σερβίρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου