20 Ιουλ 2015

ΜΠΡΙΑΜ


ΥΛΙΚΑ (Για οχτώ καλές μερίδες)
  1. Μελιτζάνες 1 κιλό, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτριες ροδέλες
  2. Κολοκυθάκια 1 κιλό, καθαρισμένα και κομμένα όπως οι μελιτζάνες
  3. Πατάτες 1 κιλό, καθαρισμένες και κομμένες όπως παραπάνω
  4. Καρότα 4-5 μέτρια, καθαρισμένα και κομμένα όπως παραπάνω
  5. Κρεμμύδια 4 μέτρια ψιλοκομμένα
  6. Σκόρδα 8 σκελίδες ψιλοκομμένες
  7. Πιπεριές κέρατα, 5-6 κομμένες σε μέτριες ροδέλες
  8. Σάλτσα ή πελτέ μισό λίτρο
  9. Μαϊντανό μια μεγάλη χούφτα, ψιλοκομμένο
  10. Λάδι ένα ποτήρι 330 ml
  11. Αλάτι, πιπέρι
  12. Ζάχαρη, μια πρέζα
  13. Κρασί λευκό, ένα ποτηράκι
  14. Χωριάτικα λουκάνικα 2-3 μεγάλα ή 5-6 μικρά (προαιρετικά)
  15. Ντομάτες, 3-4, κομμένες σε μέτριες φέτες (προαιρετικά)
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Σε δυο ταψιά μεγάλα, ανακατεύουμε καλά τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα καρότα, τις πιπεριές, τον μαϊντανό με λίγο από το λάδι μας.
  • Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να ροδίσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175β. με αέρα.
  • Προσθέτουμε την σάλτσα, αλάτι (3-4 πρέζες), πιπέρι και ζάχαρη.
  • Το αφήνουμε να σιγοβράσει για κανα τέταρτο και μετά περιχύνουμε μ΄αυτό τα δυο ταψιά μας.
  • Ανακατεύουμε καλά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Τα βάζουμε στον φούρνο και τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά ανέγγιχτα.
  • Τότε τα βγάζουμε και τα ανακατεύουμε προσεκτικά. Μοιράζουμε το κρασί στα δυο ταψιά, αλατίζουμε πολύ ελαφρά, ανακατεύουμε πάλι και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλη μισή ώρα.
  • Μετά το δεύτερο μισάωρο, τα ξαναβγάζουμε και τα ανακατεύουμε πάλι με προσοχή.
  • Ρίχνουμε λίγο λαδάκι αν χρειάζεται και τα βάζουμε για μια τελευταία μισή ώρα περίπου στον φούρνο, μειώνοντας στους 150 β. Εδώ απλώνουμε πάνω στα ταψιά τις φέτες από ντομάτα και τα λουκάνικα (προαιρετικά).
  • Όταν ο οι πατάτες αρχίσουν να μαυρίζουν στις άκρες τους, τότε είμαστε έτοιμοι να το ντερλικώσουμε,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου