14 Ιουν 2016

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΜΕΛΙ Ή ΖΑΧΑΡΗ


ΥΛΙΚΑ
  • Γάλα πλήρες 1 λίτρο (ή λάιτ αν το θέλουμε πιο διαιτητικό)
  • Ρύζι γλασέ ή καρολίνα 300γρ. Οχι παραπανω γιατι θα γινει πολυ σφιχτο.
  • Αλάτι μια πρέζα
  • Βανίλια (είτε υγρή, είτε σκόνη) ποσότητα κατ΄εκτίμησιν, εγώ έβαλα υγρή μισό κ.γ. Σε σκονη 7 φιαλιδια
  • Κορν φλάουρ, 3-4 κ.γ. ή αλευρι αν δεν υπαρχει.
  • Κανέλα 2-3 μπαστούνια και σε σκόνη (για το σερβίρισμα η σκόνη)
  • Μέλι 250 ml τουλάχιστον ή 250γρ ζαχαρη
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Βράζουμε το ρύζι με λίγο αλατάκι για 20-25 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει τα υγρά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα (όχι βρασμό) και χωρίζουμε ένα ποτήρι στην άκρη.
  • Το πολύ γάλα το προσθέτουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε μαλακά αλλά καλά. Προσθέτουμε και 2-3 σπασμένα μπαστούνια κανέλας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά αλλά θέλει συχνό ανακάτεμα για να μην μας κολλήσει στον πάτο το ρύζι.
  • Στο λίγο γάλα προσθέτουμε το κορν φλάουρ ή το αλευρι και την βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
  • Τραβάμε το ρυζόγαλο από την φωτιά και προσθέτουμε το λίγο γάλα με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε ήρεμα και διαρκώς μέχρι να πήξει. Εδω ριχνουμε λιγο λιγο και την ζαχαρη ανακατευοντας διαρκως προσεκτικα.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει κανα μισάωρο (όχι πολύ, ίσα ίσα να κατέβει από τους 45 β. Κελσίου) και ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύοντας αργά αλλά σταθερά μέχρι να εξομοιωθεί. Προσοχή στην λεπτομέρεια της θερμοκρασίας, διότι αν ρίξουμε το μέλι σε θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς, τότε αυτό χάνει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες και κρατάει μόνο τις γλυκαντικές!
  • Το βάζουμε σε μπωλάκια και στο ψυγείο, Σούπερ γλύκισμα χωρίς ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου