13 Σεπ 2011

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ


ΥΛΙΚΑ:
  • Βιτάμ 250 γρ. λιωμένο
  • Αλεύρι Φαρίνα (αυτοφούσκωτο) περίπου 500 γρ
  • Ζάχαρη 200 γρ., κατά προτίμηση καστανή
  • 4 αυγά
  • 4 βανίλιες ή αιθέριο έλαιο μισό μπουκαλάκι (10 ml)
  • Κονιάκ μια κουταλιά σούπας
  • Κανέλα
  • Γάλα ένα ποτήρι 250 ml
  • Μήλα 2-3 μεγάλα ή αντίστοιχα μικρά, σε κομματάκια μεγέθους καρυδιού
  • Αλατάκι μια πρεζούλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Λιώνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει χωρίς να χάσει όμως την ρευστότητά του.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα
  • Ρίχνουμε στο μούλτι το κρυωμένο βιτάμ, το γάλα και την ζάχαρη και χτυπάμε καλά.
  • Προσθέουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το συρμάτινο αναδευτήρι.
  • Ρίχνουμε το μισό αλεύρι (ή και λιγότερο) στο μπολ και προσθέτουμε το μείγμα μας ανακατεύοντας
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες, την κανέλα, το αλατάκι και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά κι άλλο αλεύρι και ανακατεύουμε πάντα με το συρμάτινο.
  • Όταν το μείγμα μας γίνει παχύρευστος χυλός (προσοχή να μην αρχίσει να στερεοποιείται), ρίχνουμε το μισό στο μπολ σιλικόνης.
  • Ρίχνουμε τα μήλα και τα πατάμε λιγάκι ώστε να πάνε παντού.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα και το στρώνουμε με την σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 β.
  • Ψήνουμε για μια ώρα ακριβώς, ίσως και λίγο λιγότερο, να είμαστε προσεκτικοί στο τέλος να μην μας καεί. Νεώτερη εμπειρία με οδήγησε στην μιάμιση ώρα ψήσιμο, αλλά προσοχή να μην μας καεί!
  • Το βγάζουμε από τον φούρνο αμέσως και το αφήνουμε να κρυώσει ένα τέταρτο τουλάχιστον, πριν το αναποδογυρίσουμε.
  • Όταν κρυώσει ελαφρά, το πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη κανέλα ή και με άχνη ζάχαρη αν το θέλουμε πιο παχυντικό.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου