27 Ιαν 2012

ΨΩΜΙ ΤΣΙΑΠΑΤΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

ΥΛΙΚΑ
  1. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 800 - 900 γρ.
  2. Ζάχαρη, κατά προτίμηση καφέ
  3. Αλάτι, κατά προτίμηση ιωδιούχο (χα χα)
  4. Μαγιά νωπή έναν κύβο
  5. Ελαιόλαδο, περίπου 80 ml, 1/3 ποτηριού
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα (200-300 γρ) αλευριού στο μπολ.
  • Προσθέτουμε 3 πρέζες ζάχαρη και 4 πρέζες αλάτι.
  • Αραιώνουμε σε λίγο χλιαρό νερό την νωπή μαγιά και την προσθέτουμε κι αυτήν στο μείγμα
  • Ρίχνουμε 2 ποτήρια χλιαρό νερό (500 ml)
  • Tip: Σ΄αυτό το ψωμί δεν βάζουμε καθόλου χέρι αλλά χρησιμοποιούμε μόνο αναδευτήρι και σπάτουλα
  • Ανακατεύουμε αργά στην αρχή, πιο γρήγορα στην συνέχεια με το συρμάτινο αναδευτήρι μέχρι να διαλυθούν πλήρως.
  • Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέουμε σιγά σιγά αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να χυλώσει ικανοποιητικά, χωρίς να στερεοποιηθεί.
  • Είναι θέμα ματιού και εμπειρίας να καταλάβουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να προσθέτουμε αλεύρι.
  • Το αφήνουμε στους 50 β. στον φούρνο για 30-40 λεπτά να φουσκώσει. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε αναμμένο τον φούρνο όλη αυτήν την ώρα, αλλά το πρώτο 10λεπτο.
  • Το βγάζουμε και το ρίχνουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής σε λαδωμένη φόρμα (όχι με λαδόκολλα) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175β. για 100 λεπτά. Παλιότερα το έψηνα για 90 λεπτά αλλά η τσιαπάτα φάινεται ότι ήθελε άλλο ένα 10λεπτάκι!
  • Το αφήνουμε μόνο 10 λεπτά ακόμη σε σβηστό φούρνο και το βγάζουμε αμέσως.
  • Το βγάζουμε από την φόρμα και το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
  • Αν δεν το... ντερλικώσουμε άμεσα με βούτυρο, τυρί, ντομάτα, λουκάνικα (νιαμ νιαμ), το αφήνουμε στον μισάνοιχτο φούρνο, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει κρυώσει αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου