28 Μαρ 2012

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ (για 2 πυρέξ ταψιά 20χ28)
  1. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, πάνω από μισό κιλό
  2. Ζάχαρη, 3 φακελάκια, 12 γρ.
  3. Αλάτι 4 πρέζες
  4. Νερό, 2 ποτήρια, 500 ml, χλιαρό
  5. Μακαρόνια σπασμένα στα τρία ή στα τέσσερα, 250 γρ.
  6. Λάδι
  7. Ρίγανη
  8. Κρέμα γάλακτος ή σκέτο γάλα πλήρες 2/3 ποτηριού 170ml
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα να βράσουν με πολύ αλάτι. Προσοχή να γίνουν αλντέντε και να μην μας ξεφύγουν στο βράσιμο.
  • Ετοιμάζουμε την ζύμη με τον κλασικό τρόπο. Ανακατεύουμε με αναδευτήρα λίγο αλεύρι με το χλιαρό νεράκι και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να αρχίσει να γίνεται παχύρευστο (είναι θέμα εμπειρίας).
  • Τότε προσθέτουμε λάδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί μέχρι να κάνουμε τις άλλες δουλειές μας.
  • Αλείφουμε τα πυρέξ με λάδι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 β.
  • Ρίχνουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια μέσα στη ζύμη και τα ανακατεύουμε καλά. Σ΄αυτή τη φάση μπορούμε να ρίξουμε και τριμμένο γκούντα μαζί με φέτα αν θέλουμε να το κάνουμε μακαρονοτυρόπιτα.
  • Χωρίζουμε το μείγμα σε δυο ίσα μέρη και τα απλώνουμε στα δυο πυρέξ.
  • Ρίχνουμε αλατάκι, πιπεράκι, ριγανούλα και τα βάζουμε στον φούρνο για καμιά ώρα. Παρακολουθούμε τον φούρνο και βγάζουμε το πάνω πυρέξ μόλις πάει να ροδίσει για να το κόψουμε σε κομάτια και να το περιχύσουμε με κρέμα γάλακτος. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει για τα καλά.
  • Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο πυρέξ.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν για κανα μισάωρο πριν βάλουμε τα κομάτια (κάθε πυρέξ θα βγάλει 4 μεγάλες μερίδες - κομμάτια!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου