29 Μαρ 2012

MΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ



ΥΛΙΚΑ (για ένα στρόγγυλο ταψί)
  1. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, πάνω από μισό κιλό, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο καλαμποκάλευρο αλλά και φαρίνα
  2. Ζάχαρη, 3 φακελάκια, 12 γρ.
  3. Αλάτι 4 πρέζες
  4. Νερό, 2 1/2 ποτήρια, 650 ml, χλιαρό
  5. Μακαρόνια σπασμένα στα τρία ή στα τέσσερα, 250 γρ.
  6. Λάδι
  7. Ρίγανη
  8. Γάλα 2/3 ποτηριού, 170 ml
  9. Τυρί 2-3 κομμάτια ή αντίστοιχη ποσότητα γκούντα
  10. Στραγγιστή 2 κουταλιές σούπας
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα να βράσουν με πολύ αλάτι. Προσοχή να γίνουν αλντέντε και να μην μας ξεφύγουν στο βράσιμο.
  • Ετοιμάζουμε την ζύμη με τον κλασικό τρόπο. Ανακατεύουμε με αναδευτήρα λίγο αλεύρι με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να αρχίσει να γίνεται παχύρευστο (είναι θέμα εμπειρίας).
  • Τότε προσθέτουμε λάδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί μέχρι να κάνουμε τις άλλες δουλειές μας.
  • Αλείφουμε το ταψί καλά με ηλιέλαιο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 β.
  • Ρίχνουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια μέσα στη ζύμη και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και τριμμένο γκούντα μαζί με φέτα (την οποία έχουμε πολτοποιήσει με κουτάλι μαζί με λίγο στραγγιστή και ένα κουταλάκι αλεύρι).
  • Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί.
  • Ρίχνουμε αλατάκι, πιπεράκι, ριγανούλα και τα βάζουμε στον φούρνο για καμιά ώρα. Παρακολουθούμε τον φούρνο και το βγάζουμε στην μισή ώρα μόλις πάει να ροδίσει για να το κόψουμε σε κομάτια και να το περιχύσουμε με το γάλα. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει για τα καλά και το ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά, συνολικά 70 λεπτά δηλαδή.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν για κανα μισάωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου