13 Μαΐ 2012

ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ

ΥΛΙΚΑ
  1. Αλεύρι σίκαλης, περίπου 800 - 900 γρ.
  2. Ζάχαρη, κατά προτίμηση καφέ, 3 φακελάκια
  3. Αλάτι, κατά προτίμηση ιωδιούχο (χα χα) 4-5 πρέζες
  4. Μαγιά νωπή έναν κύβο
  5. Ελαιόλαδο, περίπου 80 ml, 1/3 ποτηριού
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα (200-300 γρ) αλευριού στο μπολ.
  • Αραιώνουμε σε λίγο χλιαρό νερό την νωπή μαγιά και την προσθέτουμε κι αυτήν στο μείγμα με ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με τον αναδευτήρα
  • Προσθέτουμε 3 πρέζες ζάχαρη και 4 πρέζες αλάτι.
  • Ρίχνουμε άλλο ένα ποτήρι
  • Ανακατεύουμε αργά στην αρχή, πιο γρήγορα στην συνέχεια με το συρμάτινο αναδευτήρι μέχρι να διαλυθούν πλήρως.
  • Προσθέουμε σιγά σιγά αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να χυλώσει ικανοποιητικά, χωρίς να στερεοποιηθεί.
  • Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
  • Συνεχίζουμε με το αλεύρι, αυτή τη φορά με το χέρι μέχρι να γίνει καλό ζυμάρι που να ξεκολλάει από το χέρι μας
  • Είναι θέμα ματιού και εμπειρίας να καταλάβουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να προσθέτουμε αλεύρι.
  • Το αφήνουμε στους 50 β. στον φούρνο για 30-40 λεπτά να φουσκώσει. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε αναμμένο τον φούρνο όλη αυτήν την ώρα, αλλά το πρώτο 10λεπτο.
  • Το βγάζουμε και το μοιράζουμε σε δυο φόρμες (στην αντικολλητική αλείφουμε με λιγότερο λαδάκι από ότι στην απλή και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 100-110 λεπτά. Το πρώτο τέταρτο στους 175 β. και τον υπόλοιπο χρόνο στους 150 β.
  • Το βγάζουμε από την φόρμα, το αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
  • Αν δεν το... ντερλικώσουμε άμεσα με βούτυρο, τυρί, ντομάτα, λουκάνικα (νιαμ νιαμ), το αφήνουμε τυλιγμένο στην πετσέτα, στον μισάνοιχτο φούρνο, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει κρυώσει αρκετά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου