26 Μαΐ 2012

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

ΥΛΙΚΑ
  1. Μύδια
  2. Ρύζι, περίπου μισό κιλό, κατά προτίμηση για πιλάφι
  3. Βούτυρο, 2 κουταλιές σούπας
  4. Άνηθο ψιλοκομμένο
  5. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  6. Αλάτι 2-3 πρέζες
  7. Σάλτσα είτε συμπυκνωμένη 2 κ.γ. είτε πουμαρό
  8. Κρεμμύδι ένα μέτριο ξερό χοντροκομμένο
  9. Κρεμμύδια 2-3 φρέσκα ψιλοκομμένα
  10. Σκόρδο δυο τρεις σκελίδες ψιλοκομμένες
  11. Γλυκό πιπέρι, ένα κ.γ
  12. Τσιμένι, αν έχουμε, μια δυο πρέζες
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα μύδια με ένα μαχαιράκι
  • Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό και τα ζεματίζουμε μέχρι να ανοίξουν. Συνήθως ανοίγουν μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει αλλά μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμη. Προσοχή, όποια δεν ανοίξουν, τα πετάμε, δεν χρειάζεται ρίσκο.
  • Κρατάμε το νερό στην άκρη αφού το σουρώσουμε (είτε με σουρωτήρι, είτε με τσαντίλα το καλύτερο) για να φύγουν πέτρες και ψιλοβρωμιές από τα μύδια.
  • Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο βούτυρο και μόλις αρχίσει να ροδίζει ρίχνουμε και το σκόρδο.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε το φυλαγμένο νερό και το ρύζι και ανακατεύουμε κατά βούληση.
  • Σε κάνα τέταρτο με είκοσι λεπτά μόλις το ρύζι αρχίζει να γίνεται διαφανές και να παίρνει όγκο προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και την σάλτσα και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε και το αλάτι με το πιπέρι και το τσιμένι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα μύδια, με το κέλυφος εννοείται, και ανακατεύουμε απαλά ώστε να εισχωρεί μέσα τους σιγά σιγά το ρύζι
  • Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά.
  • Το αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας απαλά για να μην μας κολλήσει.
  • Με το μάτι κρίνουμε πότε κλείνουμε το... μάτι της κουζίνας. Συνήθως το κλείνουμε λίγο πριν εξαφανιστεί το νερό κι αυτό διότι στον χρόνο που θα ακολουθήσει, το ρύζι θα το απορροφήσει ολόκληρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου