19 Μαΐ 2015

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ


ΥΛΙΚΑ
  1. Κιμάς κοτόπουλου ένα κιλό
  2. Αυγά 2 ή 3
  3. Κρεμμύδια ξερά δύο - τρία προς το μεγάλο
  4. Σκόρδα 4 - 6 σκελίδες
  5. Δυόσμο ή βασιλικό ξερό μια κ. σούπας
  6. Λάδι, 2-3 κουταλιές σούπας για το πλάσιμο και αρκετό (ένα ποτήρι κρασιού;) για το σωτάρισμα
  7. Αλάτι δυο - τρεις κοφτές κ. γλυκού (προσοχή να δοκιμάζουμε για να μην γίνουν πολύ αλμυρά)
  8. Ζάχαρη, μια πρέζα
  9. Πιπέρι μαύρο λίγο
  10. Πιπέρι κόκκινο 1/3 κ. γλυκού
  11. Κίμινο ένα κοφτό κουταλάκι γλυκού
  12. Φρυγανιά θρυμματισμένη 180 - 500 γρ. ή μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο στο μούλτι
  13. Ρίγανη, δυο κ. σούπας
  14. Γάλα 120 ml
  15. Ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι) μια χούφτα
  16. Αλεύρι λίγο για το πλάσιμο (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Τις φρυγανιές στο μίξερ για θρυμμάτισμα και μετά το ρίχνουμε πάνω στον κιμά
  • Στο μίξερ τα αυγά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον δυόσμο ή τον βασιλικό, το κίμινο, την ρίγανη και τα κοπανάμε κανα λεπτό.
  • Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, ρίχνουμε στον κιμά το γάλα και από πάνω το μείγμα και πλάθουμε κάμποση ώρα μέχρι να σφίξει. Προσθέτουμε πλάθοντας το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.
  • Στην πορεία προσθέτουμε και το λαδάκι.
  • Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς δοκιμάζουμε την ένταση του και αν είμαστε ικανοποιημένοι τότε πλάθουμε τα σουτζουκάκια.
  • Τα απλώνουμε σε δίσκο και τα σκεπάζουμε ανά επίπεδο με μεμβράνη.
  • Τα βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον μια ώρα για να βγάλουν τα αρώματα τους.
  • Μετά τα αλευρώνουμε και τα σωτάρουμε στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα αν είναι πολλά σε ζεστό λάδι, για 4-5 λεπτά, όχι περισσότερο. Αν είναι μικρά και πολλά τότε τα αλευρώνουμε όλα στην αρχή και μετά τα σωτάρουμε για να είμαστε μέσα στους χρόνους μας. Τα προσέχουμε και τα γυρίζουμε συχνά.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε σάλτσα τόση ώστε να τα σκεπάσει και νερό ανάλογα πόσο πηχτή τη θέλουμε.
  • Ρίχνουμε λίγο αλάτι, κύμινο, ζάχαρη και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε και μια χούφτα ρύζι και ανακατεύουμε πολύ απαλά!!! Το ρύζι θα απορροφήσει πολλά υγρά και το αποτέλεσμα θα μας βγει λίγο πιο στεγνό αλλά μούρλια!
  • Συνολικά το αφήνουμε να ΣΙΓΟΒΡΑΣΕΙ για 40 λεπτά και είναι έτοιμο.
  • Εννοείται ότι αν θέλουμε, ετοιμάζουμε παράλληλα και ρύζι ή ζυμαρικά για να τα συνοδεύσουμε στο ντερλίκωμα.
  • Φυσικά η ίδια διαδικασία ισχύει και για κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (μοσχάρι - χοιρινό). Μια πιο... νοστιμάδα και άρωμα Θράκης δίνει και η ανάλογη προσθήκη κιμά αρνιού αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου