18 Φεβ 2016

ΦΑΚΕΣ ΑΓΙΟΡΙΤΙΚΕΣ (ΜΕ... ΟΛΙΓΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ*)


ΥΛΙΚΑ:

  • Φακές ½ κιλό
  • Σκόρδα 4-5 σκελίδες ολόκληρα
  • Κρεμμύδι ένα ψιλοκομμένο
  • Καρότο, ψιλοκομμένο σε κυβάκια*
  • Πατάτα, μια, κομμένη σε κυβάκια*
  • Πιπέρι (λίγο)
  • Αλάτι (4-5 πρέζες, με προσοχή, να δοκιμάσετε στην 4η)
  • Λάδι μισό ποτήρι τουλάχιστον
  • Δαφνόφυλλα δυο
  • Ρίγανη, μια πρεζούλα
  • Άνιθο, ψιλοκομμένο, μια κ.σούπας
  • Σάλτσα ντομάτας με το μάτι, αναλόγως πόσο κόκκινες τις θέλουμε


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Δεν τις μουλιάζουμε από βραδύς αλλά αφού τις καθαρίσουμε από πετραδάκια, στην κατσαρόλα για μια πρώτη βράση.
  • Βάζουμε νερό στον βραστήρα για να ζεσταθεί, όχι να βράσει
  • Ψιλοκόβουμε καρότο και πατάτα
  • Μόλις βράσουν τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό από τον βραστήρα. Προσθέτουμε πατάτα και καρότο, τις αφήνουμε 20 λεπτά να βράσουν και τις ξανασουρώνουμε.
  • Στεγνώνουμε την κατσαρόλα όσο είναι δυνατόν και σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο για κανα τρίλεπτο το πολύ.
  • Μετά ρίχνουμε 5-6 ποτήρια φρέσκο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Στην συνέχεια ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, τον άνιθο, τις φακές, την δάφνη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Το αφήνουμε να βράσει άλλα δέκα λεπτά και ενδιάμεσα ρίχνουμε την ρίγανη και το πιπέρι.
  • Όταν χυλώσει όπως το θέλουμε (λίγο ή πολύ, ανάλογα την διάθεσή μας), σβήνουμε το μάτι και τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αφαιρούμε τις δάφνες και σερβίρουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου