25 Σεπ 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΜΕ ΦΛΟΥΔΑ!) ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΟΥΡΜΕΔΙΑ


ΥΛΙΚΑ
  1. Πατάτες, κατά προτίμηση μικρές, άκοφτες
  2. Λάδι
  3. Αλάτι, πιπέρι
  4. Θυμάρι
  5. Δεντρολίβανο
  6. Εστραγκόν
  7. Λεμόνι
  8. Ζάχαρη μια πρέζα
  9. Κρέας (σουβλάκια, χοιρινό, κοτόπουλο κλπ) προαιρετικά και ετοιμασμένο από βραδύς στο ψυγείο (χωρίς να είναι ντε και καλά απαραίτητο)
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε για λίγα λεπτά σε ζεματιστό νερό για απολύμανση
  • Τις βάζουμε στην γάστρα άκοφτες φυσικά, εκτός αν είναι πολύ μεγάλες, οπότε τις κόβουμε μια φορά κατά μήκος και τις τοποθετούμε με το κομμένο μέρος προς τα πάνω!
  • Ρίχνουμε λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, ζάχαρη και λίγο λάδι. Τις ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να πάνε παντού τα υλικά μας. Στο τέλος τις τοποθετούμε μία μία στον πάτο όπως προείπαμε.
  • Ρίχνουμε νερό, ενάμιση - δυο δάχτυλα ύψος.
  • Πάνω στις πατάτες και χωρίς να αγγίζουν το νερό, βάζουμε τα κομμάτια το κρέας που θέλουμε (αν θέλουμε).
  • Ψήνουμε στον φούρνο στην γάστρα για 2,5 - 3 ώρες το πολύ, στους 100 (εκατό!) βαθμούς. Κάθε ώρα ρίχνουμε μια ματιά στο περιεχόμενο για να δούμε πώς πάει.
  • Η σιγανή θερμοκρασία του φούρνου θα τις κάνει λουκούμι. Αν θέλουμε πιο σύντομα, αυξάνουμε την θερμοκρασία αναλόγως και έχουμε τον νου μας στους λιγότερους χρόνους.
  • Το ζουμί που θα προκύψει από το ψήσιμο είναι όλα τα λεφτά για βούτες!
  • Τρώγονται και κρύες μια χαρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου