15 Ιαν 2017

ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΡΕΑΣ (χοιρινό ή μοσχαρίσιο) - Γκουρμεδιά μπελαλίδικη


ΥΛΙΚΑ
  1. Χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μέτρια προς μικρά κομμάτια, χωρίς λίπος, ας έχει και λίγο κόκκαλο
  2. Μικρά ξερά κρεμμυδάκια καθαρισμένα αλλά άκοφτα, πάνω από μισό κιλό
  3. Καρότα δυο - τρια κομμένα σε κυβάκια
  4. Μανιτάρια, αν υπάρχουν
  5. Σκόρδα 2-3 σε λεπτές φέτες
  6. Ξηρό λευκό κρασί 250 ml
  7. Ξύδι και λίγο μπαλσάμικο
  8. Λάδι ανάμεικτο 150 ml περίπου
  9. Αλάτι, πιπέρι
  10. Θυμάρι
  11. Δεντρολίβανο
  12. Μοσχοκάρυδο
  13. Γαρύφαλλο λίγο
  14. Μπαχάρι
  15. Δάφνη δυο φύλλα
  16. Σάλτσα ντομάτας ένα βάζο
  17. Λεμόνι
  18. Ζάχαρη μια πρέζα
  19. Ρύζι νυχάκι, δυο χούφτες αν χρειαστεί
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Από την προηγούμενη μέρα ρίχνουμε το κρέας σε μεγάλο μπολ μαζί με το κρασί, τα ξύδια και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο με καπάκι ή νάιλον σκέπασμα.
  • Την άλλη μέρα βάζουμε το κρέας πάνω σε απλωμένο χαρτί κουζίνας να στραγγίξει καλά και κρατάμε στην άκρη των ζωμό της μαρινάδας διότι θα μας χρειαστεί.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (απαλά για να μην διαλυθούν), τα καρότα, τα μανιτάρια και τα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα καρότα (5-10 λεπτά).
  • Με μια τρυπητή κουτάλα τα μαζεύουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε λίγη μαρινάδα για να δροσιστούν.
  • Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά δίχως να το τρυπάμε (απαλά δηλαδή με ξύλινη σπάτουλα)
  • Όταν είναι έτοιμο, τότε προσθέτουμε την σάλτσα, και λίγη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι. Προσθέτουμε δάφνη και μια πρέζα ζάχαρη. Εδώ θα γίνει όλο το ανακάτεμα διότι όταν ρίξουμε τα κρεμμύδια θα μπορούμε μόνο την κατσαρόλα να κουνάμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα.
  • Όταν είμαστε έτοιμοι και έχουμε δοκιμάσει το μείγμα μας, τότε μόνο ρίχνουμε απαλά μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα καρότα μας.
  • Κουνάμε από έξω την κατσαρόλα για να στρώσει το φαγητό μας και προσθέτουμε αρκετή από την μαρινάδα μας, κατά το δοκούν, αφήνοντας κάποια ποσότητα για εφεδρεία.
  • Το αφήνουμε να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα ακόμα και έχουμε το νου μας, διότι στο τέλος δεν πρέπει να έχει πολλά ζουμιά. Αν μετά από μια ώρα δούμε ότι έχουμε πολύ ζουμί, τότε για το τελευταίο μισάωρο ρίχνουμε το ρύζι για να τα απορροφήσει και να γίνει πηχτό τα φαϊ μας, έστω και με ρύζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου