14 Μαΐ 2019

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΦΥΛΛΟ ΑΜΠΕΛΟΥ (ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΣΥΚΗΣ)


ΥΛΙΚΑ
  1. Αμπελοφυλλα, κατα προτιμηση μεγαλα, καμια 100στη
  2. Κρεμμυδια χλωρα ή ξερα (2 ματσακια ή 4 ξερα) ψιλοκομμενα.
  3. Σκορδο 4 με 5 σκελιδες
  4. Ελαιολαδο περιπου 150ml
  5. Ηλιελαιο μισο ποτηρι
  6. Ρυζι νυχακι ή καρολινα μισο κιλο
  7. Νερο
  8. Κολιανδρο μισο ματσακι ψιλοκομμενο
  9. Ανιθο μισο ματσακι ψιλοκομμενο
  10. Δυοσμο ενα ματσακι φυλλα ψιλοκομμενα
  11. Λεμονι ξυσμα απο 2 μικρα ή ενα μεγαλο
  12. Αλατι (5-6 τζουρες), πιπερι λιγοτερο
  13. Τζιντζερ λιγο φρεσκοτριμμενο
  14. Λεμονι χυμο απο 2 μετρια
  15. Λεμονι ενα κομμενο σε στρογγυλες λεπτες φετες
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • Ζεματιζουμε τα αμπελοφυλλα για 5 λεπτα το πολυ, σε αλατισμενο νερο.
  • Με τρυπητη κουταλα τα μεταφερουμε σε μπολ με κρυο νερο.
  • Μετα απο 5 λεπτα τα στραγγιζουμε και με ενα μαχαιρακι κοβουμε προσεκτικα τα κοτσανια.
  • Τα κοτσανια και οσα φυλλα μας εχουν χαλασει τα κραταμε στην ακρη.
  • Ετοιμαζουμε την γεμιση.
  • Βαζουμε το νερο να βρασει.
  • Σε μεσαια κατσαρολα με καπακι σωταρουμε 5 με 10 λεπτα κρεμμυδι και σκορδο με το μισο μας λαδι αναμεικτο.
  • Προσθετουμε το ρυζι και ανακατευουμε για αλλα 3 με 4 λεπτα.
  • Προσθετουμε νερο και το αφηνουμε να σιγοβρασει μεχρι να τραβηξει το νερο για 5 με 10 λεπτα το πολυ. Αν χρειαστει προσθετουμε κι αλλο νερο... τοσο οσο!
  • Αποσυρουμε την κατσαρολα και την αφηνουμε να τραβηξει το νερο και να ξεκουραστε για 10 λεπτα.
  • Μολις ξεκουραστει, προσθετουμε κολιανδρο, ανιθο, δυοσμο, αλατι, τζιντζερ και πιπερι και ανακατευουμε καλα και απαλα να πανε παντου. Ψιλοδοκιμαζουμε, περισσοτερο για το αλατι μη μας ξεφυγει.
  • Συναρμολογηση:
  • Σε μεγαλη κατσαρολα στρωνουμε στον πατο τα υπολειμματα απο φυλλα και τα κοτσανια.
  • Απο πανω τους στρωνουμε τις φετες του λεμονιου.
  • Τυλιγουμε τα αμπελοφυλλα με τα νευρα απο μεσα. Αναλογα το φυλλο βαζουμε στο κεντρο μιση ή μια κουταλια σουπας ρυζι και τυλιγουμε πρωτα τα αυτια και μετα το κανουμε ρολο.
  • Στην συνεχεια, ενα προς ενα, τα στριμωχνουμε στην κατσαρολα σε οσα επιπεδα κι αν χρειαστει.
  • Οταν ολοκληρωσουμε το στρωσιμο, περιχυνουμε το υπολοιπο λαδι και το λεμονι να πανε παντου.
  • Τωρα ηρθε η ωρα να βαλουμε ενα πιατο επανω στα ντολμαδακια ωστε να μην διαλυθουν στο μαγειρεμα.
  • Στην συνεχεια προσθετουμε χλιαρο νερο εως οτου καλυφθει και το τελευταιο ντολμαδακι.
  • Σιγοβραζουμε (σε μενα στο 4) για 50 λεπτα με κλειστο καπακι.
  • Στην συνεχεια τα αφηνουμε λιγο να κρυωσουν και σερβιρουμε ειτε με τζατζικι, ειτε με σος γιαουρτιου, ειτε με απλο στραγγιστο γιαουρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου